Khamis, 28 Mei 2015

Entah le kome

Assalamualaikum

Been years since my last update on this blog.. aiyo.. rasa mcm mak aih punya bz la selama ni. entah kenapa since last 2 days tetiba teringat  yang aku ada blog?? aku ada blog?? hehehe.. apsal selama ni boleh terlupa padahal mcm tak pernah baca blog org lain? anak pun dah beso.. kih kih kih

Cepatnya masa berlalu.. aku pun dah nak masuk 6 tahun dlm service. Asam garam kehidupan di alam bekerja.. alam rumahtangga... dan mcm2 alam lagi.. masih gagah ditempuhi .. tehehehe.. mcm org lain takde cabaran hidup ye dak..bukan apa.. teringat.. ada satu pos di FB yang bunyikknya cam gini..

"orang pompuan ni akan jadi garang kalau dia terlampau banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan"

what say you and what say me? majority of my friends agreed with the statement.. or maybe just because we are working moms so that we agreed on each other situations? ye la kot..

just give you guys one situation:

ayang = wife
anje = husband

ayang..
ye..
anje ingat nak niaga la..
niaga ape
niaga jual xxx.. anje dah diskus dgn kawan2 produk ni masih tak ramai supply dalam market.. tp demand dia tinggi..
jadi?
anje nak mintak support ayang boleh?
support ape?
ye la.. kita kan keje.. tapi ayang ingat nak tambah income sebab kos sara hidup skang pun dah meningkat.. so bisnes anje ni kena korbankan masa weken kita anak beranak..ayang boleh jagakan anak2 lebih sikit boleh?

... ok.. what suits you fine with me.. 
ni yang buat anje makin sayang ayang ni


years later..

aih.. letihnya la.. asal weken je dok rumah.. dah la keta ayang ni satu je.. nak ke mana pun tak leh..apsal la laki aku ni x pakai keta kawan de je buat bisnes.. kawan tu ada 2 keta.. ni mcm2 benda takde kat dapo.. dah la monday to friday lepas maghrib baru sampai rumah.. urusan rumah.. anak2 sume atas kepala kita.. ni dapo ni mende pun takde nak masak.. haihhhh.. mana nak jaga anak lagi.. mana nak jaga hati mertua lagi.. bila la aku ni nak balik kampung..bosan lah mcm ni.. laki plak bila balik.. memanjang pancit.. pancit pancit pancit... mcm la kita ni tak kerja.. mintak tolong tengok anak pun .. penat la.. apa la.. tapi balik kerja asyik belek hp.. yang herannya bila kat opis.. wasap ape benda tak penah nak balas..kang terlebih pikir kang ingat de ade org lain.. dah la hari janji nak support kita sambung belajar.. kalau mcm ni punya gaya.. sampai bangka la aku takat ni aje..

kesian.. bebel punya bebel dalam hati dah membawak ke bertahun.. wife yang before this very warm and humble.. dah jadi satu mesin yang kengkadang de rasa nak ckp tapi tak tercakap.. mcm cd sangkut.. last sekali.. 

lantak le .. malas dah aku nak pk.. ada laki serupa takde..pikir pun buat nyakitkan hati je

see? this is what happen when you ignore your loves one. in Malay.. there is a quote..

"marah tu tanda sayang"

so what happen when someone who loves you didn't feel like to don't want to take care of you anymore? lucky that in our religion, the power of divorce is in husband hand, if not don't know how many times the husband get a divorce from their wives, but still some husband take advantages of their multi tasking wife, without taking into consideration that wife.. is their main responsibility and also a human too..

in the office.. the guys said.. aaalaa... syurga isteri bawah tapak kaki suami.. ikhlas kan aje la kerja tu.. kengkadang rase mcm nak diteleng2kan aje derang ni.. you are not in their shoes and yet.. you are confident with your words? you want your wife to look beautiful, pretty as before when the times you can afford the moon and stars to your wife and yet you didn't spare a time to maintain her heart and needs..

agaknya pasal tu ramai gak kawan2 aku yang menjanda.. and they feel great .. proud of it.. the image that they show?

yes.. aku janda.. ada anak.. aku bekerja.. anak bersekolah.. and i'm proud on it.. i don't need man to make me happy after all

ha kan?? nak salah kan sape.. den pun tak boleh nak kato apo.. tu la namanya asam garam kehidupan.. siapa yang bertabah.. bersabar.. in the end akan terasa kemanisannya..siapa yang takde self motivated yg tinggi.. tu yang end up jadi entah hape2..

semoga Allah melindungi kami sekeluarga dan sahabat2 dari perkara2 yang tak diingini.. amin..